Meelproducten

Tarwe heeft een glycemische index van rond de 70 en omdat dit voor een hoge suikerpiek zorgt, is dit niet goed voor onze gezondheid. Er zijn gelukkig goede alternatieven voor tarwemeel te vinden, waarmee je heerlijke gezonde cakes en broden kunt bakken. Dit is een prima alternatief voor het brood dat je gewend bent om in de supermarkt of bakkerij te kopen. Bij onze recepten vind je veel inspiratie voor heerlijke cakes en broden die supersnel te maken zijn!

Amandelmeel
Bestaat enkel uit gemalen amandelen. Er zijn twee varianten: geblancheerd of ongeblancheerd. Bij de geblancheerde variant is voor het malen het bruine velletje verwijderd.

Amandelmeel is rijk aan hoogwaardige eiwitten (bijna 20 gram per 100 gram, wat evenveel is als yoghurt of vlees) en vitamine B1, B2, B6 en E. Het bevat bovendien veel gezonde vetten en veel mineralen, waaronder calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom. Andere voordelen zijn dat het licht verteerbaar is en dat het een hoge voedingswaarde heeft waardoor je sneller vol zit. Het heeft bovendien een neutrale smaak waardoor het makkelijk te gebruiken is.

Kokosmeel
Kokosmeel is een bron van vezels en is daardoor goed voor je darmen en een regelmatige stoelgang. Het bevat bovendien de 8 essentiële aminozuren (aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwit, de bouwstenen van je lichaamscellen. De essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt en deze dien je dus uit je voeding te halen), laurinezuur en mangaan. Laurinezuur is goed voor het immuunsysteem, de schildklier en je huid en mangaan bevordert de opname van voedingsstoffen en stabiliseert je bloedsuikerspiegel. De vetten in kokosmeel versnellen bovendien het metabolisme.

Kokosmeel is goedkoper dan amandelmeel, waardoor het een goed alternatief zou kunnen zijn als je amandelmeel te kostbaar vindt.

De textuur van kokosmeel is wel even wennen: het is korrelig en kan sneller klonteren. Als je goed mixt met je garde dan kan dan echter goed verholpen worden.

Boekweitmeel
Boekweit is geen graan, maar een plant. Boekweit lijkt echter wel op een graan en in voedingsmiddelen wordt het dan ook op dezelfde manier verwerkt.

Boekweit heeft een lagere glycemische index dan tarwe en het doet je bloedsuikerspiegel dan ook niet zo snel stijgen. Boekweitmeel bevat bovendien alle acht essentiële aminozuren, vitamine B, magnesium, koper, kalium, fosfor en flavonoïden (een van de stoffen die groente zo gezond maakt!).

Havermeel
Zie hiervoor de voordelen van havermout. Mijn havermeel maak ik meestal zelf door havermout in de keukenmachine tot meel te maken, maar je kunt het ook kant en klaar kopen.