Schijf van Vijf

De Gezondheidsraad is een adviesorgaan dat de overheid adviseert op het gebied van volksgezondheid. Een van hun taken is het opstellen van Richtlijnen voor goede voeding en het vaststellen van aanbevolen hoeveelheden energie en voedingsstoffen. Het Voedingscentrum neemt deze richtlijnen als uitgangspunt en vertaalt ze naar praktische voedingsadviezen voor de consument, waarvan de ‘Schijf van vijf’ een bekend voorbeeld is.

Schijf van Vijf

De ‘Schijf van vijf’ is zoals je ziet opgedeeld in vijf vakken. In elk vak staan groepen voedingsmiddelen die samen de basis vormen voor gezonde voeding, omdat ze volgens de Gezondheidsraad rijk zijn aan voedingsstoffen. De hoeveelheden die worden aanbevolen zijn afhankelijk van geslacht en leeftijd. De vakken groente, fruit en brood zijn groter afgebeeld dan de andere, wat betekent dat geadviseerd wordt om daar ruime porties uit te kiezen. Deze voedingsmiddelen bevatten in verhouding tot hun gewicht namelijk veel voedingsstoffen en weinig calorieën. Het is de bedoeling om voeding aan te vullen met producten uit de andere vakken. Door gevarieerd te kiezen uit alle vijf vakken wordt volgens het Voedingscentrum de basis gelegd voor een gezond dagmenu.

Groente en fruit
Belangrijk vanwege vitaminen, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen.

Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten
Belangrijk vanwege koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitaminen en mineralen.

Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers
Belangrijk vanwege eiwit, mineralen zoals ijzer en calcium, B-vitaminen en visvetzuren.

Vetten en olie
Belangrijk vanwege vitamine A, D en E en essentiële vetzuren.

Dranken
Belangrijk vanwege water.

Het voedingscentrum adviseert een volwassene om een dagmenu samen te stellen met gemiddeld:

  • 250 gram groente
  • 2 porties fruit
  • 4-5 bruine/volkoren boterhammen voor een vrouw, 6-8 voor een man
  • 4-5 opscheplepels volkoren graanproducten of kleine aardappelen
  • 1 portie vis/peulvruchten/vlees
  • 25 gram ongezouten noten
  • 2-3 porties zuivel
  • 40 gram kaas
  • 40 gram smeer- en bereidingsvetten voor een vrouw, 65 voor een man
  • 1,5-2 liter vocht