Schijf van Vijf vs Voedselzandloper

Er bestaan kritische geluiden over de Schijf van vijf en het bekendste geluid komt van Kris Verburgh, de schrijver van de Voedselzandloper. Ik ben zelf, zoals jullie in mijn persoonlijke verhaal kunnen lezen, al ruim 10 jaar bezig met voeding gerelateerde kwesties, waardoor ik ontzettend veel heb gelezen op dit gebied. Ik kan oprecht zeggen dat de Voedselzandloper een van de best onderbouwde boeken is die ik wat dat betreft heb gelezen. Kris Verburgh is zelf arts en onderzoeker en baseert zijn adviezen op recente, goed uitgevoerde wetenschappelijke onderzoeken die gepubliceerd zijn in gerenommeerde wetenschappelijke journals. Hij baseert zijn boek op meer dan 240 referenties naar wetenschappelijke studies en bespreekt hij tal van misverstanden omtrent voeding en veroudering.

Professor Walter Willet, een van de meest geciteerde wetenschappers ter wereld op het gebied van voeding en gezondheid, zegt over de voedselzandloper:

“[This] dietary approach does seem very consistent with what we see to be consistent with scientific evidence.”

Verouderingsproces vertragen

Zoals je kunt lezen op www.voedselzandloper.com, is de Voedselzandloper het eerste boek dat beschrijft hoe voeding het verouderingsproces kan vertragen. Heel wat mensen beseffen te weinig wat voor krachtig instrument voeding is om het verouderingsproces te beïnvloeden. In de Voedselzandloper wordt er dan ook uitgelegd hoe tal van voedingsmiddelen het risico kunnen verminderen op verouderingsziektes, zoals hart- en vaatziektes, dementie, osteoporose of diabetes. Er komt ook aan bod hoe bepaalde voedingsstoffen tevens uiterlijke kenmerken van veroudering kunnen beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld de zo gevreesde rimpels. Het eerste hoofdstuk van het boek kun je gratis downloaden via www.voedselzandloper.com.

Verschillen tussen de Schijf van vijf en de Voedselzandloper

Volgens Kris Verburgh, de schrijver van de Voedselzandloper, is de Schijf van vijf verouderd en niet conform de meest recente wetenschappelijke inzichten. Zo haalt hij bijvoorbeeld verschillende studies aan waaruit blijkt dat dierlijke melk en yoghurt, in tegenstelling tot wat het Voedingscentrum beweert, niet goed zijn voor onze gezondheid. Verder gaan er volgens Kris Verburgh bovendien grote belangen gemoeid bij datgene wat wij eten. Eén van de redenen waarom de Schijf van vijf nog overal te vinden is, is dan ook dat de landbouw, vlees- en melkindustrie lobbyen bij de overheid om de schijf in hun huidige vorm te behouden: een vorm met een sterke nadruk op graan-, vlees- en zuivelproducten. De Schijf van vijf biedt volgens de schrijver bovendien geen alternatieven voor voedingsmiddelen die je in mindere mate mag eten.

De verschillen tussen de Schijf van vijf en de Voedselzandloper staan op www.voedselzandloper.com op een rijtje:

Schijf van Vijf vs Voedselzandloper

Ben je benieuwd geworden naar het boek De Voedselzandloper? Bestel hem dan via Bol.com.

Bestellen