Waaruit bestaat een gezond ontbijt?

Wat betekenen alle adviezen die op Overgezondontbijten.nl staan nu voor het ontbijt? We geven een compact overzicht van alle adviezen en tips.

 

Ontbijt niet overslaan

Wat al deze informatie nou betekent voor een gezond ontbijt lees je hier. Ten eerste is het dus van belang om überhaupt te ontbijten, het liefst zelfs stevig te ontbijten. Zoals je kan lezen in Belang van een goed ontbijt, is dit belangrijk omdat een stevig en gezond ontbijt je als eerste maaltijd na een hele nacht voorziet van voldoende energie en daarmee concentratievermogen. Het helpt je bovendien om een gezond gewicht te behouden of na te streven en het is goed is voor je darmen en stoelgang.

’s Morgens al beginnen met het drinken van water

orange-splash-1326817-1279x850

Ten tweede is het dus belangrijk om ’s morgens al te beginnen met het drinken van water, het liefst zelfs voordat je ontbijt. Je lichaam neemt dan namelijk meteen vocht op, je nieren beginnen al vanaf het begin van de dag met het opdrijven van hun filtercapaciteiten en het spoelt bovendien je spijsverteringskanaal uit. Bovendien zorgt het drinken van water voordat je ontbijt dat je meer eetlust krijgt, waardoor je steviger kunt ontbijten.

Naast het drinken van water kun je ook kiezen voor groene en witte thee, koffie (met mate) of een zelfgemaakte vruchten- en groentesmoothie.

Advies Voedingscentrum

Als we kijken naar wat we dan het beste kunnen eten, dan zien we dat we volgens het Voedingscentrum kunnen blijven ontbijten met brood, alhoewel ze wel adviseren om alleen voor volkorenbrood(producten) te kiezen.

Het Voedingscentrum adviseert daarbij wel om goed op het beleg te letten. We weten nu in ieder geval dat we hiervoor beter niet voor vleeswaren kunnen kiezen, omdat dit bewerkte vlees leidt tot een verhoogd risico op een beroerte, diabetes type 2 en darmkanker lees dit hier. Het is bovendien ook niet te adviseren om te kiezen voor zoet broodbeleg, zoals jam, omdat dit weer veel suiker bevat. Waarom dit slecht voor je is lees je hier link naar discussie over suiker toevoegen.

Volgens het Voedingscentrum kun je je volkorenboterham het best beleggen met 100% pindakaas of notenpasta, vis, ei, humus met weinig zout, (gegrilde) groente, fruit, 30+ kaas, zachte geitenkaas, hüttenkäse of zuivelspread.

Advies Voedselzandloper

Zoals je hier ook kunt lezen, wordt het in de Voedselzandloper afgeraden om brood te eten, omdat brood uit zetmeel en dus suiker bestaat en daardoor een snelle suikerpiek in je bloed veroorzaakt. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze hoge suikerpieken en een teveel aan suiker leiden tot versnelde veroudering en een verhoogde kans op kanker en hart- en vaatziekten.

Volkorenbrood is ook volgens de Voedselzandloper in ieder geval een gezondere keuze dan wit- en bruinbrood. Een echt volkorenbrood heeft doorgaans een GI (glycemische index is de maat voor hoe snel een voedingsstof je bloedsuiker doet stijgen) van 40, wat ten opzichte van wit (tot wel 85) – en gewoon bruinbrood (65) meevalt. Tegenwoordig wordt volkorenbrood echter vaak gemaakt met genetisch gemanipuleerd tarwe, waardoor de GI net zo hoog kan liggen als bij witbrood. Je weet dus niet zeker of je met je keuze voor volkorenbrood goed zit.

Havermout

Havermout wordt daarom aangedragen als het beste alternatief voor brood, omdat het een onbewerkt en natuurlijk product is, een lagere GI (55) dan wit- en bruinbrood heeft en veel in wateroplosbare vezels bevat waardoor de suikers sowieso minder snel worden opgenomen in het bloed. Het is bovendien goed voor je darmperistaltiek en gezond voor hart- en bloedvaten. Gelukkig kun je eindeloos variëren met havermout. Je kunt er zelfs heel eenvoudig je eigen brood en cake mee bakken, waardoor je een praktisch alternatief hebt voor het brood dat je gewend bent in de supermarkt te kopen. Je kunt hiervoor inspiratie op doen door de vele recepten die je op deze website vindt!

Tips vanuit de Voedselzandloper voor het ontbijt zijn in ieder geval:

  • Havermoutpap gemaakt met sojamelk of amandelmelk (en kruiden zoals kaneel), met daarbij of daar doorheen (wal)noten en/of aardbeien, bosbessen, blauwe bessen, appel, banaan, gedroogd fruit, zwarte chocolade etc.
  • Gebruik eventueel restanten van het avondmaal voor een snel ontbijt. Maak daarvoor op voorhand grote porties klaar (van bijvoorbeeld groente of bonen) en bewaar deze in waterdichte dozen in de koelkast.
  • Een kom gemengde noten (walnoten, hazelnoten, cashewnoten, etc.) met amandelmelk, met daarbij eventueel stukjes banaan en rozijnen.
  • Sojayoghurt met stukken fruit (aardbeien, peer, etc.) en gemengde zaden (lijnzaad, pompoenpitten) en noten. Gebruik hiervoor suikerarme sojayoghurt.
  • Omelet met bonen en stukjes tomaat.

nuts-1325813

Zuivel

Waarom er gekozen wordt voor plantaardige melk- en yoghurtproducten in plaats van dierlijke lees je hier. Kort gezegd wordt het afgeraden omdat onderzoeken hebben aangetoond dat het nuttigen van dierlijke melkproducten leidt tot een verhoogde kans op kanker, ongezonde darmen en Parkinson. Het lijkt eveneens niet te helpen om botontkalking te voorkomen, het schijnt zelfs averechts te werken.

Uit de discussie omtrent zuivelproducten leren we dat we beter voor natuurlijke melk- en yoghurt producten kunnen kiezen, maar om hierbij wel te letten op de hoeveelheid suiker, eiwit, vitamine B12 en calcium. Je leest hier hoeveel dit dient te zijn.

Kaas en eieren zijn zoals je in de discussie over zuivel hebt kunt lezen, wel toegestaan volgens de Voedselzandloper.

Bron: www.voedselzandloper.com/downloads.html